Wing Chun

Leer om de energie van je tegenstander tegen zich te gebruiken

Met Wing Chun werk je vanaf de eerste les aan:

        - Zelfverdediging

        - Zelfvertrouwen

        - Ontspanning

        - Lichaamshouding

        - Betere gezondheid

Wat ga ik leren?

Wing Chun heeft 3 'handvormen' die geleerd worden. In deze vormen worden veel van de principes van Wing Chun geleerd waaronder een aantal diepgaande concepten. Dankzij deze vormen werken we bijvoorbeeld aan onze ‘Gong Lik’, oftewel ontspannen kracht. Ook leren we ons lichaam te ontspannen en ons niet af te laten leiden door onze gedachten, iets wat misschien makkelijk klinkt maar veel training vergt! De vormen zijn ook heel belangrijk voor het leren van correcte posities, voetenwerk en natuurlijk een reeks technieken.

 

Echter, om deze technieken en principes succesvol toe te kunnen passen als het er echt op aan komt heeft Wing Chun een unieke trainingsmethode. Deze trainingsmethode heet Chi Sau, ook wel ‘sticking hands’ genoemd. Zie het kopje Chi Sau op deze pagina voor meer informatie daarover.

 

Verder heeft Wing Chun ook nog een ‘wooden dummy’ waarbij training zorgt voor verfijning van de lichaamsposities, voetenwerk en de verschillende traptechnieken. Als laatste zijn er ook nog twee wapen vormen, namelijk de ‘zes en een half punt paal’ en de ‘Baat Jam Do’ (Wing Chun messen). Trainen met deze wapens zorgt voor sterkere armen en benen, goede coördinatie en juiste gebruik van energie.

Chi Sau

Chi Sau is het praktisch trainen van toepassingen die in de verschillende vormen gevonden kunnen worden. Tijdens het trainen met een partner ontwikkel je gevoeligheid, voetenwerk en timing. Al snel zal je beginnen te begrijpen hoe je de energie van je tegenstander tegen hem (of haar) kan gebruiken. Door geregeld te trainen ontwikkel je instinctieve reacties die je in staat stellen om je aan te passen zonder na te denken. Voor succesvolle zelfverdediging is dit essentieel. Chi Sau is als een spel en is niet bedoeld als vechten of als sparren. Het stelt je in staat om deze vaardigheden op te bouwen in een veilige omgeving omdat je kan ontspannen en het kan laten gaan. Dit is het meest belangrijke van Ip Man Wing Chun kung fu omdat het je leert om je vaardigheden toe te passen in een constant veranderende omgeving. Gelukkig legt onze stamboom hier dan ook goed de nadruk op.