Wat is kung fu?

In het westen is de term Kung Fu een verzamelnaam geworden voor de verschillende stijlen van Chinese Martial Arts. Oorspronkelijk is kung fu een Chinese uitdrukking die wordt gebruikt als iemand heel erg goed is in een bepaalde vaardigheid. In China kan je de term kung fu dus ook zeggen tegen een kok of buschauffeur die erg goed is in wat hij doet, dan kan je zeggen dat hij of zij goede kung fu heeft! In de context van Martial Arts kan het woord kung fu gebruikt worden al iemand deze vaardigheid op een hoog niveau beheerst maar tegenwoordig dus ook algemener voor het simpelweg beoefenen van een Chines Martial Art. Als iemand zegt 'ik doe kung fu' dan moet de volgende vraag zijn 'welke stijl?'. Er zijn namelijk vele stijlen. Hieronder is een korte introductie van de 2 stijlen die wij in het centrum beoefenen.

Wing Chun Kuen

Wing Chun Kuen, oftewel Wing Chun vuist is een beroemde stijl uit het zuiden van China. Deze Martial Art biedt zelfverdediging voor iedereen, betere gezondheid, ontspanning en meer. Volgens de legende is deze stijl ontwikkeld door een non van het Shaolin klooster met de naam Ng Moy. Deze stijl is vernoemd naar haar eerste student, ook een vrouw, genaamd Yim Wing Chun.

 

Bij Wing Chun ligt de nadruk op geen kracht tegen kracht te gebruiken en om op die manier met minder energie een tegenstander te overkomen die groter en sterker is dan jezelf. Hierdoor is de stijl ook nog goed toepasbaar op latere leeftijd. Wij trainen in de lijn van Grootmeester Ip Man, een van de grootste namen in het Wing Chun (en ook de leraar van Bruce Lee). Voluit trainen we de Ip Man Wing Chun kung fu. 

 

Meld je hier aan voor een proefles. 

 

Chun Yuen Quan

Deze stijl van Northern Shaolin kung fu is door Grootmeester Tse vernoemd ter ere van zijn Sifu, Wu Chun Yuen. Er zijn weinig mensen in de wereld die deze stijl nog beoefenen en het is aan ons om ervoor te zorgen dat deze stijl niet verloren gaat. Chun Yuen Quan is doorgegeven via het Chinese Opera en is op die manier bewaard gebleven. Naast verschillende hand vormen zijn er ook veel prachtige wapen vormen, zoals de Plum Blossom Spear en de Green Dragon Sword.

 

Chun Yuen Quan is erg goed voor de gezondheid, een goede lichaamshouding en is bovenal heel erg leuk om te doen. 

                                                                                                           Grootmeester Tse in een Chun Yuen Quan houding