geschiedenis van Wing Chun KUEN

Het verhaal gaat dat Wing Chun Kuen (oftewel Wing Chun Vuist) ongeveer 400 jaar geleden is gecreëerd door een non van de Shaolin Tempel, genaamd Ng Moy.

 

Haar eerste student was een jonge dame met de naam Yim Wing Chun en de martial art is naar haar vernoemd. Ng Moy besloot Yim Wing Chun les te geven in martial arts omdat Yim Wing Chun lastig werd gevallen door een lokale bandiet. Een gevecht met de bandiet werd daarna overtuigend gewonnen door Yim Wing Chun.

 

Of dit verhaal waar gebeurd is weten we niet zeker maar dat Wing Chun Kuen effectieve zelfverdediging biedt voor zowel mannen als vrouwen is zeker. Omdat het geen kracht tegen kracht gebruikt is het een zeer geschikte Martial Art om ook nog op latere leeftijd toe te kunnen passen.

 

Yim Wing Chun leerde de stijl aan haar man Leung Bok Chau, welke op zijn beurt de stijl doorgaf aan Leung Lan Kwai, een rijke handelaar die erg veel van Chinese opera hield. In China reisden de opera groepen met boten het land door en deze werden ook wel de rode boten genoemd. De mensen van de opera beoefenden ook martial arts en wisten dat Leung Lan Kwai een hoog niveau martial art beheerste, namelijk Wing Chun Kuen. Uiteindelijk heeft Leung Lan Kwai het Wing Chun systeem geleerd aan Wong Wa Bo, een jonge man die werkte op de boot.

Op de rode boot werd Wong Wah Bo goede vrienden met Leung Yee Tai, welke een andere stijl beheerste, namelijk de 6 en een halve punt paal. Leung Yee Tai had deze paal techniek geleerd van iemand die kok was op de boot en dit was niet zomaar iemand. Deze man was een Shaolin monnik die net als Ng Moy de brand van de Shaolin Tempel had overleeft. Wong Wah Bo en Leung Yee Tai leerden hun systemen aan elkaar en op deze manier werd de 6 en een half punt paal een onderdeel van het Wing Chun systeem.

 

Wanneer de boot in de stad Foshan was, werd het systeem doorgegeven aan Leung Jan, een bekende dokter in die regio. Deze dokter heeft het systeem aan zijn twee zoons geleerd, waaronder zijn oudste zoon Leung Bik en aan één andere student, Chan Wah Shun. In de geschiedenis kan het Wing Chun teruggeleid worden tot Leung Jan, als zijnde iemand die echt heeft bestaan. De namen ervoor zijn van verhalen zoals doorgegeven van Sifu op student.

 

Grootmeester Ip Man was de laatste student van Chan Wah Chun. Later heeft Grootmeester Ip Man ook de zoon van Leung Jan ontmoet en direct les gehad van Leung Bik.

 

Grootmeester Ip Man, leraar van Bruce Lee

 

Via Grootmeester Ip Man is Wing Chun bekender geworden in de wereld. De meest bekende student van Ip Man is Bruce Lee. Hij heeft de Chinese Martial Arts bekend gemaakt bij het grote publiek. Hoewel Bruce Lee les heeft gehad van Grootmeester Ip Man heeft hij niet het hele Wing Chun systeem geleerd. Later heeft hij zijn eigen Martial Art gemaakt (Jeet Kune Do) waarbij de basis wel overgenomen is van Wing Chun.

 

Wing Chun Kuen is een compleet systeem en wij volgen de lijn van Grootmeester Ip Man via zijn oudste zoon, Grootmeester Ip Chun. Voor meer informatie over onze stamboom, klik hier.

 

Grootmeester Ip Man met zijn student Bruce Lee


Wing Chun Ancester Rules

1) Be disciplined and respect the Wu De (Martial Arts morals).

2) Understand courtesy and lyalty. Love your country and respect you parents.

3) Love your Kung Fu brothers and sisters. Unite and enjoy to be a group.

4) Control your passion (including sex). Project your Jing (spirit).

5) Practise the skill regularly. Keep the skill with you at all times.

6) Nourish your Qi. Confrontations and fighting are forbidden.

7) Be gentle to handle any events and situations.

8) Protect the weak and small. Use your martial arts skill in the good way with integrity.

9) Carry on our ancesters' path. Strictly follow their instructions.